Spellingcontrole voor open source nu nog beter.

Vandaag publiceert het project OpenTaal de tweede versie van een opensourcewoordenlijst die voorzien is van het Keurmerk Spelling van de Nederlandse Taalunie. Het keurmerk geeft aan dat de woordenlijst overeenkomt met de officiële spelling van de Woordenlijst Nederlandse Taal, ook bekend als het Groene Boekje. De spellingwoordenlijst is in eerste instantie ontwikkeld voor gebruik in opensourcesoftware zoals het kantoorpakket OpenOffice.org, de webbrowser Firefox en het e-mailprogramma Thunderbird, maar wordt inmiddels ook gebruikt door Google in de eigen browser Chrome.

De eerste versie van de woordenlijst was weliswaar best goed. Er is een klein aantal woorden gecorrigeerd, maar de nieuwe lijst is vooral een uitbreiding met 30.000 nieuwe woorden. De uitbreiding is zo gedaan, dat het keurmerk behouden blijft.

Vooral in de tekstverwerker OpenOffice.org en in het e-mailprogramma Thunderbird is de uitbreiding goed merkbaar: je ziet veel minder onterechte rode kringeltjes onder de woorden.

De spellingcontrole is ook strenger op hoofdlettergebruik; "Ijsselmeer" wordt nu echt fout gerekend en "IJsselmeer" aangeboden als alternatief. DVD wordt fout gerekend, dvd goed.

De woordenlijst is door OpenTaal aangeboden aan Mozilla, Google en OpenOffice.org voor opname in de programmatuur. Omdat het enige tijd kan duren voordat dat daadwerkelijk wordt doorgevoerd, zijn op de website van OpenTaal extensies beschikbaar waarmee de verbetering alvast kan worden doorgevoerd. De woordenlijst van OpenTaal is beschikbaar onder zeer vrije licentievoorwaarden, die niet alleen het opnemen in opensourcesoftware, maar ook gebruik in veel andere gevallen toestaan.

Binnen het project OpenTaal zijn meer dan 10 Nederlandse en Belgische vrijwilligers, onder wie taalwetenschappers, actief. Het doel van het project is het ontwikkelen van vrije Nederlandstalige taalhulpbestanden voor gebruik in opensourceprojecten. OpenTaal heeft ook een synoniemenlijst en  grammaticacontrole. het project verwelkomt iedereen die bij wil dragen, op welke manier ook.

Achtergrondinformatie

Het project OpenTaal is opgericht om de samenwerking tussen Nederlandstalige opensourceprojecten op het gebied van de Nederlandse taal vorm te geven.

Het project wordt ondersteund door het NOiV, de Nederlandstalige TeX-gebruikersgroep en het Nederlandse deel van het project OpenOffice.org.

Vanuit het project zijn er goede banden met verschillende andere Nederlandstalige afdelingen van opensourceprojecten, zoals nl.Debian.org, GNOME-NL, KDE.NL en Mozilla-nl.

Bronnen