V: Komen de onterechte afkeuringen in Wordfeud door OpenTaal?
A: Nee, de makers van Wordfeud zijn hiervoor verantwoordelijk. Zij hebben de OpenTaal-woordenlijst gebruikt. Dat mogen ze doen, maar ze hebben de woordenlijst nu niet op de goede manier gebruikt. Daardoor worden bepaalde woorden ('Nederlands', 'touw', 'gauw' en 'lul') in Wordfeud onterecht afgekeurd. Deze woorden staan wel in de OpenTaal-woordenlijst. Het probleem ligt dus bij Wordfeud en niet bij OpenTaal.

V: Waarvoor is de OpenTaal-woordenlijst bedoeld?
A: De OpenTaal-woordenlijst is primair bedoeld voor spellingcontrole en zit in OpenOffice.org, Firefox en Chrome. De woordenlijst wordt onderhouden door vrijwilligers en is vrij beschikbaar voor iedereen. Het gebruik door Wordfeud is dus toegestaan, alhoewel een woordspel iets anders is dan spellingcontrole. Woordspelen hanteren namelijk vaak naast de officiële spellingregels ook nog aanvullende spelregels. Zo heeft de Nederlandse Scrabblebond eigen taalregels waarbij bijvoorbeeld bepaalde afkortingen en initiaalwoorden niet zijn toegestaan die wel zijn opgenomen in de OpenTaal-woordenlijst.

V: Gaat Wordfeud dit verbeteren?
A: Ja, naar verwachting wel. OpenTaal heeft contact gezocht met Wordfeud. Ze werken ondertussen aan een nieuwe verbeterde versie van hun Nederlandstalige versie. Binnen redelijke termijn is dus verbetering te verwachten. OpenTaal heeft hierop echter geen directe invloed.

Update: Inmiddels heeft Wordfeud TaalTik in de arm genomen om de woordenlijst te verbeteren.

V: Kan het ook aan gebruikers van Wordfeud liggen?
A: Ja, van sommige woorden zijn gebruikers onterecht overtuigd dat ze correct zijn gespeld: 'sex', 'sexe' (correct: 'seks', 'sekse'). Daarnaast zitten er nogal wat correcte woorden in onze woordenlijst die bij velen niet bekend zijn, zoals 'gres', 'keen', 'pooi', 'henry'. De eerste drie woorden staan ook allemaal in het Groene Boekje van de Nederlandse Taalunie en 'henry' is een natuurkundige eenheid. Ook een interessante is 'yel' (verbuiging van het werkwoord 'yellen') naast 'yell' (het zelfstandig naamwoord).

V: Waar kan ik het melden als ik fouten in Wordfeud tegenkom?
A: Neem contact op met Wordfeud via hun website.

Update: Controleer het woord op taaltik.nl en maak daar eventueel uw bezwaar kenbaar.

V: Is de woordenlijst van OpenTaal kwalitatief hoogwaardig?
A: De woordenlijst van OpenTaal is één van de meest omvangrijke woordenlijsten met correct gespelde Nederlandstalige woorden. Deze bevat meer dan 400.000 woorden en is goedgekeurd door de Nederlandse Taalunie dat de officiële regels voor de Nederlandse taal opstelt. In de spellingcontrole worden bovendien geautomatiseerd ook nog zeldzame samenstellingen, zoals 'hondenhokkenwedstrijd', ondersteund.

V: Kan ik meehelpen met OpenTaal?
A: "Nobody is perfect"; het zou kunnen dat er ondanks de omvang en zorgvuldigheid onvolkomenheden in de woordenlijst zitten. Suggesties voor verbetering vernemen we graag. Iedereen is uitgenodigd om actief deel te nemen aan het project. Ook is eenieder van harte uitgenodigd om als "vriend van OpenTaal" het project financieel te steunen.

-----

Toelichting op Radio 2
Op 30 september heeft Bart Knubben namens OpenTaal een toelichting in het radioprogramma Knooppunt Kranenbarg gegeven.