In de Nederlandse taal worden samengestelde woorden zoals rioolwaterzuiveringsinstallatie, milieu-investeringsaftrek en winst-en-verliesrekeningen aan elkaar geschreven. Hierdoor heeft voor onze taal meer eisen voor het automatisch aanvullen op toetsenborden van smartphones en tablets.

Verschillende toetsenbordapps ondersteunen al jaren het Nederlands. Helaas biedt geen van die welbekende apps – na herhaalde contactpogingen – de makers van hoogwaardige Nederlandse woordenlijsten de mogelijkheid om hun ondersteuning te verbeteren.

Daarom is in 2016 Stichting OpenTaal tijdens de Week van het Nederlands een project gestart om hier een oplossing voor te vinden. De opensource toetsenbordapp AnySoftKeyboard, die wel aanpasbaar is, was geselecteerd om deze inhaalslag voor het Nederlands te maken.

Een saillant detail is dat een gebruiker per ongeluk toegevoegde incorrecte woorden eenvoudig weer kan verwijderen en niet die tot in lengte van dagen als suggestie krijgen. Verder is deze app veilig omdat er geen gebruikersgegevens met de makers worden gedeeld. Wel is het mogelijk om zelf persoonlijke woordenlijsten over te zetten naar andere apparaten.

 

 

OpenTaal heeft met hulp van Hellebaard in juli 2017 voor AnySoftKeyboard een Nederlands taalpakket gepubliceerd met maar liefst 260.000 actuele en correct gespelde woorden. Androidgebruikers krijgen daardoor de beschikking over een toetsenbord met automatisch aanvullen in het Nederlands van hoge kwaliteit.

Stichting OpenTaal heeft op haar woordenlijst het Keurmerk Spelling van de Taalunie. Verder zijn alle publicaties van deze stichting onder een vrije en open licentie. Hierdoor is het mogelijk op een transparante en snelle manier verbeteringen door te voeren.

Dit taalpakket kan kosteloos worden geïnstalleerd en biedt een QWERTY-toetsenbord voor Nederland en Suriname en een AZERTY-toetsenbord – met binnenkort extra verbeteringen – voor België. Help ons om vrije en open Nederlandse schrijfondersteuning te maken. Doneer belastingvrij aan onze stichting op https://www.opentaal.org/vrienden-van-opentaal