Nieuws over publicaties van OpenTaal zoals een nieuwe versie van onze woordenlijst.

Lange woorden

Bij dezen een tussendoortje uit onze collectie aangaande lange Nederlandse woorden. Momenteel zijn dit de langste woorden die OpenTaal heeft:

lengte woord
50 aansprakelijkheidswaardevaststellingsveranderingen
48 aansprakelijkheidswaardevaststellingsverandering
46 arbeidsongeschiktheidsverzekeringsmaatschappij
44 werknemersvertegenwoordiger-hoofdbestuurslid
43 commissarissenaansprakelijkheidsverzekering
43 producentenaansprakelijkheidsverplichtingen

De langste woorden die met alleen de linkerhand in te typen zijn, zijn:

lengte woord
15 aardgasreserves
15 gebastaardeerde
15 secretaressedag

Het langste woord voor typen met alleen de rechterhand is:

lengte woord
11 minimumloon

Probeer eens om bovenstaande worden zelf in te typen om te ervaren hoe het voelt om met maar één hand een relatief lang woord te schrijven.

In het Nederlands worden samenstellingen ofwel composities gevormd door twee of meer woorden samen te voegen tot een nieuw woord. In bijvoorbeeld het Engels is dat ongebruikelijk. Daarin worden samenstellingen meestal geschreven door de woorden los achter elkaar te schrijven. Een nadeel van de Nederlandse manier is dat worden zoals aansprakelijkheidswaardevaststellingsveranderingen niet geheel op het einde van een regel passen. Een oplossing hiervoor is afbreken, maar dat is weer een ander verhaal. Hiervoor heeft Stichting OpenTaal overigens ook een product voor om dit geautomatiseerd te doen.

Mocht het bovenstaande nadere inzichten geven of motiveren om ook woorden bij te dragen, neem dan contact met ons op via onze mailinglijst.

Traditie: een nieuwe woordenlijst

Het begint al een traditie te worden dat we op de Europese dag van de talen de nieuwe woordenlijst publiceren.

Dit keer ruim 6500 woorden meer, en natuurlijk wat correcties. U vindt de woordenlijst 2.10 onder Downloads.

Ook wordt gelijk de nieuwe spellingcontrole vrijgegeven. Deze is ook flink verbeterd doordat meer samenstellingen worden ondersteund, maar er minder onzinsuggesties worden getoond. Die trend willen we doorzetten.

Het is wel zo dat de nieuwe spellingcontrole, te vinden  onder Downloads, alleen goed werkt met Hunspell 1.32. Dus met Libreoffice 3.4, Firefox 6 en Thunderbird 6 op Windows. Op Linux kunt u beter eerst controleren (hunspell -v) of u wel versie 1.3.2 op het systeem hebt. Eventueel kunt u het zelf ophalen en installeren, maar ook wachten op de volgende grote update van uw Linux.

Voorstellen tot verbetering en vragen kunnen altijd worden doorgegeven via 'Suggesties'.

Op de 'Europese dag van de talen' vragen we ook alle maatjes, vrienden en partners van OpenTaal ook weer om ons te steunen.