De grammaticacontrole voor de Nederlandse taal is sterk in ontwikkeling.

De basis voor deze controle is de bestaande tool 'languagetool', zodat niet het wiel volledig opnieuw uitgevonden hoeft te worden qua technologie. Daniel Naber heeft met deze tool al een heel goede basis gelegd voor grammaticacontrole die zowel binnen OOO als door welke applicatie dan ook gebruikt kan worden. Door het in java te bouwen is ook de platformonafhankelijkheid door hem gegarandeerd. Complimenten !

Languagetool kan gemakkelijk uitgebreid worden met andere talen. Dus ook met Nederlands. Dat is precies wat dit project aan het doen is. Behalve enige java-programmering voor het invoegen van de taal Nederlands en wat specifieke regels, moet vooral aandacht besteed worden aan het vinden van de meest voorkomende grammaticafouten en het bedenken van slimme regels hiervoor, die (bijna) alleen een waarschuwing geven als dat terecht is. Door de complexiteit van de taal is dat niet eenvoudig.

Gelukkig ondersteunt languagetool ook geavanceerde mogelijkheden als 'tagging' van woorden, waardoor de woordsoort bekend is. Hiermee zijn geavanceerde regels te maken.
We hebben een set 'getagde' woorden gedoneerd gekregen vanuit de RijkUniversiteit Groningen, wat meer algemene regels mogelijk maakt.

 

Installatie Grammaticacontrole

  1. Download Languagetool
  2. Sla de OXT-file op, en voeg hem met de functie voor beheer van extensies toe.

Bekende verbeterpunten in LanguageTool

Meer regels

Meehelpen kan al door de grammaticacontrole te gebruiken en aan de mailing list te melden welke taalgebreken deze (nog) niet meldt.

Voor de fanatiekelingen onder jullie de uitdaging om ook zelf regels uit te pluizen, of de bestaande te verbeteren.

Meld je dan aan op de mailing list; dan help ik je op weg.