Sinds 1 augustus 2006 zijn ambtenaren en docenten verplicht de nieuwe spelling te volgen. Het is van groot belang dat deze spelling door alle gebruikte softwaretoepassingen ook makkelijk kan worden ondersteund. Eind 2005 heeft OSOSS de Nederlandse Tex Gebruikersgroep, de Nederlandse TaalUnie en de Nederlandse deel van het openoffice.org-project bij elkaar gebracht, waarvan het OpenTaal project het gevolg is (www.opentaal.nl). Dit project ontwikkelt een vrije woordenlijst conform de nieuwe spelling. De woordenlijst wordt vervolgens officieel gecertificeerd door de Nederlandse TaalUnie.

De gecertificeerde OpenTaal woordenlijst kan ondermeer worden toegepast in het office-pakket OpenOffice.org en het tekstzetprogramma TeX. Inmiddels is er een bètawoordenlijst beschikbaar. Voor OpenOffice.org kan deze als pakketje worden gedownload. Voor het mailprogramma Thunderbird en de webbrowser Firefox bestaan extensies die ervoor zorgen dat e-mail of teksten in een webpagina op spelling volgens de bètalijst kunnen worden gecontroleerd. Deze extensie is inmiddels al honderden keren gedownload vanaf het uitwisselplatform waar het project wordt gehost. (https://www.uitwisselplatform.nl/frs/?group_id=9)

Naast een woordenlijst werkt het project ook aan een synoniemenlijst en een grammaticacontrole. Begin 2007 is de certificering rond en kunnen ook open source programma's eenvoudig voldoen aan de door de overheid gewenste spelling. Suggesties en verbeteringen kunnen aan het project via de mailinglijst worden doorgegeven.

Bron: OSOSS