Vandaag, op de Europese Dag van de Talen, publiceert OpenTaal de verbeterde versie van haar spellingcontrole. Voor de nieuwe versie heeft OpenTaal opnieuw succesvol de keurmerkprocedure van de Nederlandse Taalunie doorlopen.

Johan van Hoorde en Rik Schutz van de Nederlandse Taalunie zijn verheugd dat OpenTaal opnieuw met succes de keurmerkprocedure heeft doorlopen. "De uitgebreide, goedgekeurde woordenlijst vormt de basis voor de spellingcontrole die OpenTaal aanbiedt. Het wordt daardoor voor veel gebruikers nog eenvoudiger om de officiële spelling te hanteren."

Aan de woordenlijst zijn meer dan 50.000 extra correcte woorden toegevoegd. De nieuwe spellingcontrole biedt daarnaast ondersteuning voor talrijke woordsamenstellingen, zoals hondenhokkenwedstrijd of kenniseconomiestimulering. Dat gebeurt geautomatiseerd. Het grote voordeel hiervan is dat veel minder vaak woorden onterecht worden afgekeurd.

Ruud Baars vertelt dat de ontwikkeling van de nieuwe versie een hele puzzel was. "Voor het keurmerk heb ik veel van gedachten gewisseld over specifieke woorden met de betrokkenen van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie en de Nederlandse Taalunie. Het ging om kwesties over de tussen-s en het al dan niet ondersteunen van woorden met klemtoontekens. Het heeft ook wel even geduurd om de fijne kneepjes van de door ons gebruikte component voor spellingcontrole onder de knie te krijgen. Maar we zijn trots op het resultaat."

Eerdere versies van de spellingcontrole van OpenTaal worden door miljoenen mensen gebruikt. In eerste instantie is de spellingcontrole ontwikkeld voor gebruik in opensourcesoftware zoals het kantoorpakket OpenOffice.org, het e-mailpakket Mozilla Thunderbird en de webbrowsers Mozilla Firefox en Google Chrome. Door de liberale licentievoorwaarden is de spellingcontrole ook beschikbaar voor Mac OSX en Opera.

OpenTaal publiceert, naast de bronbestanden, extensies voor Mozilla en OpenOffice.org voor de nieuwsgierige gebruikers. Daarnaast heeft OpenTaal contact met verschillende community's en bedrijven om ervoor te zorgen dat de nieuwe spellingcontrole wordt opgenomen in hun software.

VRIENDEN VAN OPENTAAL

Wie baat heeft bij de spellingcontrole kan helpen deze verder te verbeteren door een financiële bijdrage aan de stichting OpenTaal. De stichting heeft tot doel om de community te ondersteunen en heeft geen winstoogmerk.

OVER OPENTAAL

Binnen het project OpenTaal zijn Nederlandse en Belgische vrijwilligers, onder wie taalwetenschappers, actief. Het doel van het project is het ontwikkelen van vrije Nederlandstalige taalhulpbestanden voor gebruik in opensourceprojecten. OpenTaal ontwikkelt ook een synoniemenlijst en grammaticacontrole.

BRONNEN

Donaties aan OpenTaal: http://www.opentaal.org/sponsoring/
Keurmerk Spelling Nederlandse Taalunie: http://taalunieversum.org/spelling/keurmerk/
Europese Dag van de Talen: http://edl.ecml.at/

 

 

Onze nieuwe producten:

Spellingcontrole v 2.00g voor Mozilla-producten
(update 4/10/2010: wordt inmiddels verspreid door Mozilla in de woordenboek-plug-in 3.0.0)

Spellingcontrole v 2.00g voor OpenOffice.org 3.2

(update 12-10-2010: bronbestanden toegevoegd:

Bronbestanden 2.00G